Προθεσμία για 2 εκατ. αυθαίρετα..


Διάρκειας 16 μηνών, καθώς αρχίζει από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, θα είναι ο νέος κύκλος για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι ο... «τελευταίος και φαρμακερός», αφού δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση αλλά θα επιχειρηθεί να μπει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης.


Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, που τίθεται σε ισχύ τα επόμενα 24ωρα, ο νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη καταγραφή των αυθαιρέτων σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες είναι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ. Προβλέπεται να δημιουργηθεί, πρώτη φορά στα χρονικά, η δυνατότητα διασταυρώσεων στοιχείων ακινήτων, τόσο για πολεοδομικούς, όσο και φορολογικούς σκοπούς. Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει και στον εντοπισμό των αδήλωτων αυθαιρέτων.


Θεσσαλονίκη: αυξημένες τιμές όζοντος

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα μπουν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης αναμένεται να αντιμετωπίσουν συνδυαστικά προβλήματα με την Εφορία, αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα αυστηρά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει η οικιστική νομοθεσία για τα αυθαίρετα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την αξία του ακινήτου. Για να ανοίξει η διαδικασία των νέων δηλώσεων αυθαιρέτων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, απομένουν να καταρτιστούν τρεις υπουργικές αποφάει οι οποίες αφορούν:

1. Τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας διαδικασίας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων του ΤΕΕ. Τα στοιχεία των δηλώσεων θα καταγράφονται αυτομάτως στο ΥΠΕΚΑ, στα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της «ταυτότητας κτιρίου». Στην ίδια απόφαση αναφέρεται και χρέωση 20 λεπτών του ευρώ ανά δήλωση αυθαιρέτων υπέρ των τραπεζών, μέσω των οποίων καταβάλλονται τα παράβολα αυθαιρέτων.


2. Την εφαρμογή «δελτίου τρωτότητας ακινήτου», το οποίο θα συμπληρώνει σε ειδική φόρμα ο μηχανικός μαζί με τη σχετική δήλωση νομιμοποίησης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μετά από έλεγχο για τη στατική επάρκεια του κτιρίου.


3. Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της «ταυτότητας του κτιρίου», που θα εγκατασταθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την ενιαία λειτουργία τους με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρησης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε. της ΔΕΗ Α.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.


[Πηγή Ελευθεροτυπία]


ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε