Φωτοβολταϊκά: “παράθυρο” για μικρότερο κούρεμα στις ταρίφες – Το “μωσαϊκό” του κλάδου


Παράθυρο για χαμηλότερο κούρεμα στις εγγυημένες τιμές των ήδη συμβασιοποιημένων έργων στα φωτοβολταϊκά αφήνει το ΥΠΕΚΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα “βγουν τα νούμερα” για μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ ως τα τέλη του 2014.


Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το energypress, το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται διατεθειμένο να μειώσει το μεσοσταθμικό “ψαλίδι” στις ταρίφες από 45% σε 35% αρκεί να εξοικονομηθούν τα 700 εκατ. Ευρώ που απαιτούνται για το μηδενισμό του ελλείμματος ως τα τέλη του 2014. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο περιορισμός του κουρέματος στο 35% μεσοσταθμικά συμβάλλει σε σημαντική κάλυψη του στόχου των 700 εκατ. Ευρώ, το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει να ζητήσει μικρή παράταση για το μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ από την τρόικα.


Θεσσαλονίκη: αυξημένες τιμές όζοντος

- Το δεύτερο σκέλος του new deal και οι τράπεζες
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος του new deal, δηλαδή στη χρονική επιμήκυνση των συμβάσεων πώλησης στο δίκτυο, αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με αντίστοιχη επιμήκυνση των δανείων που έχουν λάβει οι επενδυτές στα φωτοβολταϊκά, πολλοί εκ των οποίων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά πλέον τοκοχρεωλύσια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τράπεζες φαίνονται να συναινούν στην επιμήκυνση των δανείων προς τους επενδυτές όχι όμως και στην πρόταση για μείωση των επιτοκίων επικαλούμενες ότι λόγω της ανακεφαλαιοποίησής τους απαιτείται σχετική έγκριση και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


- Οι προτάσεις των φορέων ΑΠΕ
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ανυπαρξία κοινού μετώπου μεταξύ των φορέων των ΑΠΕ απέναντι στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και ο Σύνδεσμος Ήλιος πιέζουν από κοινού για τη θέσπιση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) ως μέτρου επανεκκίνησης της αγοράς των φωτοβολταϊκών. Από την πλευρά του σύλλογοι παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά από όλη την Ελλάδα (Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Ήπειρος κ.ά), φαίνονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του κουρέματος των εγγυημένων τιμών που έχουν υπογράψει με το κράτος. Ο ΣΠΕΦ από την πλευρά δείχνει να αποδέχεται τις περικοπές σε ένα μικρότερο βαθμό από τις προτεινόμενες, ενώ ο ΠΑΣΥΦ θεωρεί κάθε μείωση αντισυνταγματική. Όσον αφορά στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ και ιδίως στα αιολικά, οι εκπρόσωποί τους θεωρούν ότι δεν ευθύνονται για τη μεγέθυνση του ελλείμματος και ότι αντίθετα πιστώνουν τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ μέσω της παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπου ανταγωνίζονται το πετρέλαιο.



[Πηγή econews.gr]


ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε