Υδρογονάνθρακες: ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που ξεκινούν γεωτρήσεις


Τα ονόματα των κοινοπραξιών των εταιριών που θα ρίξουν γεωτρύπανα μέχρι το τέλος του χρόνου στον Πατραϊκό κόλπο και τα Ιωάννινα ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με την imerisia.gr. Ειδικότερα, το «οικόπεδο» του Πατραϊκού κόλπου παραχωρείται προς εκμετάλλευση στην κοινοπραξία των εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια-Edison- Petroceltic, ενώ η περιοχή των Ιωαννίνων ανατίθεται στην κοινοπραξία των Energean Oil and Gas – Petra. Και οι δύο περιοχές εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν 250 με 280 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ετησίως, που μεταφράζεται σε 11 δισ. ευρώ κρατικά έσοδα σε βάθος 25ετίας.


Μόλις ολοκλήρωσε το έργο της, η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δ. Ελλάδας (Ιωάννινα και Δ. Πατραϊκός), προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, (μεμονωμένες εταιρείες, ή κοινοπραξίες εταιρειών) με στόχο τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών και του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών. Η διαπραγμάτευση κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρος των υποψηφίων.

Θεσσαλονίκη: αυξημένες τιμές όζοντος


Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν εκ νέου στη βάση και επιλέχθηκαν οι πλέον ευνοϊκές προσφορές για κάθε περιοχή. Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν δομηθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αλλά έχει ληφθεί σημαντικά υπόψη και η διεθνής πρακτική έρευνας και παραγωγής.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται η πρόσκληση των επιλεγμένων εκμισθωτών, για την τελική σύνταξη των επιμέρους συμβάσεων και την υπογραφή τους. Τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου και από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δις ευρώ.

Επιπλέον, τα αναμενόμενα έσοδα σε περιφερειακό επίπεδο για έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ανέρχονται σε περίπου 2 δις ευρώ. Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τόνισε «τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά: στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων».

«Το στοίχημα συνεχίζεται. Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, και σύντομα θα ανακοινωθούν ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επίσημο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που θα προκηρυχτεί στα μέσα του 2014», κατέληξε.


[Πηγή econews.gr]


ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε