ΑΠΕ: μείωση 20% στις παγκόσμιες επενδύσεις


Στα 56,6 δισεκατομμύρια δολάρια έπεσαν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ΑΠΕ το τρίτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Bloomberg New Energy Finance, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη και επισημαίνει ότι είναι η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις συρρικνώνονται μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς ανάπτυξης.


Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι επενδύσεις στις ΗΠΑ έπεσαν στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μειώθηκαν κατά 28% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους και κατά 62%συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2011. Οι επενδύσεις στην Ινδία επίσης μειώθηκαν κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και 60% συγκριτικά με πέρυσι.


Στη Βραζιλία αντίθετα οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 94% (1,9 δις. δολάρια), συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και κατά 24% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια έφτασαν τα 33,8 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιες των επενδύσεων ύψους 15,5 δις. δολαρίων που πραγματοποιήθηκαν στην αιολική ενέργεια το τρίτο τρίμηνο του έτους.


diloseto

«Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2012 οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα παρουσιάσουν μείωση σε σχέση με το περσινό ρεκόρ των 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, το 2012 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από οκτώ χρόνια που οι παγκόσμιες επενδύσεις σημειώνουν πτώση», επισημαίνεται στην έκθεση.


Στην πλειοψηφία τους οι παγκόσμιοι ηγέτες συμμερίζονται την άποψη ότι η «πράσινη οικονομία» συνιστά ουσιαστικό εργαλείο για την έξοδο από την ύφεση, όμως από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογίες.


Στους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες συγκαταλέγεται η πολιτική αβεβαιότητα αλλά και ο μεγάλος ανταγωνισμός που έχει συμπιέσει τις τιμές σε εξοπλισμούς φωτοβολταϊκών και αιολικών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της έκθεσης οι παραδοσιακοί κυρίαρχοι των ΑΠΕ (ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα), δείχνουν να χάνουν το προβάδισμα από αναδυόμενες οικονομίες σε Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική.


[Πηγή econews.gr]

10 Οκτώβριος 2012


ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε